Jultankar 2022


Julen 2022 verkar bli en dyster historia för många, tänker tanten. Det är så oroligt i världen och även oroligt här hemmavid så tanten känner sig riktigt bekymrad. Tanten tänker att hon verkligen hoppas att julen blir så fin och rogivande som den skulle behöva vara, för så många som möjligt. Tanten har å sin sida så många fina jular bakom sig så hon har mycket positivt att titta på i minnessäcken.

När tanten var barn klev tantens familj upp tidigt och drack kaffe, eller rättare sagt föräldraskapet drack kaffe och barnen något annat. Det var den enda dagen på året då tanten o tantens systrar fick bullar och kakor till frukost. Dessutom fick alla barn varsin julklapp så tanten och systrar skulle hålla sig i schack eftersom föräldrarna arbetade då apoteket var öppet även på julaftonen. Tanten har också något minne av att personalen på apoteket åt jullunch i tantens hem och att tanten tyckte det var så trevligt. Tantens mamma Gun kanske inte var lika entusiastisk eftersom det var hon som lagade maten..

Tanten minns också att det bakades pepparkakor och gjordes korv. Det lades in sill och något som modern ville ha var en rökt fårfiol – modern kom från Värmland så kanske den traditionen kom därifrån.

Det kom en tomte – trots att pappa Nisse var hemma. Tomten var oftast ”morbror” Bengt Edholm som kom (kallades morbror av nån anledning trots att han inte var det) å tantens pappa Nisse tomtade sedan hos Bengts familj. Tror även att farbror Peter Havemose var inblandad i tomterotationen i de tidiga jularna.

Så tanten är privilegierad – haft ofantligt fina jular och har fortfarande det tillsammans med systrar och deras familjer. Tanten önskar så att alla kunde ha det men vet ju att världen/livet i största allmänhet är orättvist.

Så med denna – halvtrista – jultanke tar tanten en kopp kaffe till och önskar, trots allt, alla en

RIKTIGT GOD JUL

En kommentar till “Jultankar 2022”

  1. Tantens pappa lämna en stor glasbytta full med röd glögg till oss i Boden varje jul. Minns den med förtjusning mycket p.g.a. färgen
    Tantens kusin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 19 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.