Sommarjobbare å könsroller.

Nu under sommaren så ser tanten de ungdomar som klipper gräs, krattar å gör fint i parken och även runt lägenheterna som Jokkmokkshus äger. Tanten ser både pojkar och flickor men en sak som tanten reagerar på varje sommar är att det är pojkarna som kör de stora maskinerna som stora gräsklippare etc. Tjejerna går med röjsåg eller något annat.

Tanten har reagerat på detta tidigare och troligen även skrivit om det, för hon retar sig på det. Men detta år mötte tanten gänget när tanten å tantens vän L var och promenerade och då kunde ju tanten inte hålla sig..
En kille satt på gräsklipparen och den tjej som var i gruppen (tre killar o en tjej) var på väg att hänga på sig röjsågen. Tanten frågade de 4 ungdomarna varför det var så att det bara var killar som körde gräsklipparen.

Grabbarna log lite osäkert men tjejen sa att hon faktiskt kört nån gång. Hm, sa tanten, det har tanten aldrig sett.
Tanten tänker att det måste vara mycket tyngre att gå omkring med en gigantisk röjsåg, men tjejen menade att hon är stark. Å det tror absolut tanten att hon är men tycker ändå att det är märkligt att killar liksom tar för givet att de ska köra den största grejen, och den som det går att sitta på. Särskilt när det är klarlagt att flickor är bättre än killar på att köra maskiner.

Tanten tänker på ett resonemang som hon hade med en släkting om hans son, släktingen menade att sonen liksom var född med brumljud = han ville ha bilar att leka med. Pyttsan, menar tanten, om det vore så – föddes då pojkar med gnäggande på den tiden bilar eller maskiner inte fanns??

Nej, tanten tänker att vuxna präglar sina barn – som i sin tur präglar sina kamrater. Titta bara på grattiskort – pojkar är tuffa, flickor är prinsessor.

Tanten begriper ju att det tar tid att ändra sånt här men likförbaskat retar det tanten varje gång hon ser det.

Så tänker tanten denna regniga dag när hon tar en kopp kaffe till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 8 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.