De, dem å dom.

Tanten har med intresse följt debatten om de tre ovanstående orden. Tanten är, ärligt talat, inte så hemma i grammatikens lagar men hon har en liten känsla för språk och reagerar när hon tycker det låter fel.

Med stor förtjusning följer tanten facebooksidan: Sverige mot särskrivning som även har en (OBS: reklam) hemsida med skojiga språksaker att köpa, som kylskåpsmagneter som tanten har investerat i. Där kan man bl.a se denna:

Tanten läste en insändare i husorganet som skrev om just detta, tyvärr är den låst men tanten tänker vara så fräck att hon citerar en del från den. Insändaren gjorde det klart för tanten vad skillnaden är – alltså hur galet det låter och ser ut med ”dom” genomgående. Insändarskribenten skrev en text med dels de och dem och samma text med dom. Läs högt för er själv så ser ni hur tokigt det blir med enbart dom.

De och dem
Alla de barnen som gick i Mulleskolan, skulle idag ta emot de nya barnen, som de hade väntat på så länge. Och för att välkomna dem, så hade de ritat fina tavlor som de skulle ge till dem. Säkert skulle de bli jätteglada för dem och de skulle nog känna att de var riktigt välkomna.” 

Samma text, med dom

Alla dom barnen som gick i Mulleskolan, skulle idag ta emot dom nya barnen, som dom hade väntat på så länge. Och för att välkomna dom, så hade dom ritat fina tavlor som dom skulle ge till dom. Säkert skulle dom bli jätteglada för dom och dom skulle nog känna att dom var riktigt välkomna.

För tanten blev det klart att de och dem inte ska förvandlas till dom. Kan tyckas petigt men tanten blev klar över var hennes sympatier ligger. De ligger på texten med de och dem.

Lena som skrivit insändaren avslutar med: ”Elever vill faktiskt lära sig, inte erbjudas dåliga förenklingar, för att lärare förutsätter att elever inte kan förstå. Man undrar vilka det egentligen är, som inte kan förstå…”

Å det instämmer tanten i, tänker hon, och tar en kopp kaffe till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.